Skolverksamhet

PsykAll:s skolprogram är framtagna med syftet att i tonåren etablera en förbättrad kunskap om psykologiska grunder, psykisk hälsa och känslohantering. Som i hela resten av PsykAll:s utbud är ambitionen att programmen utgår från bästa tillgängliga evidensbas, med ett pragmatiskt förhållningssätt för att göra kunskapen direkt applicerbar i vardagen.

Programmen täcker in olika områden, och kan bokas antingen separat eller gemensamt. Vid bokning av båda programmen rekommenderas att de delas upp på två olika tillfällen med minst en veckas mellanrum, detta för att främja inlärning av innehållet.

Båda nu tillgängliga program följer en gemensam prissättning, se längst ned på sidan. Vid bokning av båda programmen erbjuds ett rabatterat pris på program nummer två.

Psykisk hälsa/ohälsa: Om mående, diagnoser, och hälsobeteenden

Målgrupp:
- Ungdomar i åldern 16-18 år
- Innehållet kan även vara relevant för vuxna, eller anpassas till skolelever i de senare delarna av högstadiet

Längd:
120 minuter (2x50 minuter, 20 minuter paus)

Innehåll:
Vad innebär det egentligen att må psykiskt bra, och vad är psykisk ohälsa? Hur tar man hand om sitt psykiska mående på både lång och kort sikt? Det här tvåtimmarsprogrammet är uppbyggt för att bidra till en grundläggande förståelse för svaret på de frågorna. Den första delen består av en genomgång kring olika sätt att tänka på psykisk hälsa/ohälsa, saker som kan få oss att må dåligt, och vad en psykiatrisk diagnos egentligen är. Efter pausen arbetar vi vidare och mer interaktivt kring beteenden som har forskningsstöd för att främja psykiskt välmående, och hanteringsstrategier när vi mår dåligt. Ett kortare arbetsmaterial delas ut för fortsatt arbete, antingen på egen hand eller i klassen.

En anpassad version av programmet kan erbjudas där den första delen ges till en större grupp elever, och endast den senare delen fördelas ut på de enskilda klasserna. Då detta innebär en minskad möjlighet till elevinteraktion samt till att ta hänsyn till gruppdynamik är anpassningen endast rekommenderad när antalet klasser gör basupplägget för svårt eller kostsamt att applicera.

Förstå och hantera känslor

Målgrupp:
- Ungdomar i åldern 16-18 år
- Innehållet kan även anpassas till skolelever i de senare delarna av högstadiet, och för unga vuxna upp till 22 år.
- För vuxna 23 år och uppåt rekommenderas istället föreläsningen “Vad är känslor egentligen?”, som du hittar under rubriken “Psykologi och psykiatri”.

Längd:
120 minuter (2x50 minuter, 20 minuter paus)

Innehåll:
Tonåren är en period i livet bland annat präglad av att försöka förstå och hantera sitt känsloliv, både i relation till andra och till sig själv. Hur vi hanterar känslor har betydelse för hur vi fungerar socialt, hur vi ser på oss själva, våran långsiktiga identitet, och det långsiktiga psykiska måendet. Därför är det här 2-timmarsprogrammet framtaget för att öka kunskapen kring vad känslor är, varför vi har dem, hur man eventuellt kan påverka dem, och om det finns stunder då vi faktiskt inte borde reglera vad vi känner. Det första passet fokuserar på frågorna kring vad och varför, medan det andra passet med ökad interaktion lägger fokus på igenkänning och hantering. Ett kortare arbetsmaterial delas ut för fortsatt arbete, antingen på egen hand eller i klassen.

Liksom i programmet kring psykisk hälsa/ohälsa kan även här en anpassad version erbjudas där den första delen ges till en större grupp elever, och endast den senare delen fördelas ut på de enskilda klasserna. Då detta innebär en minskad möjlighet till elevinteraktion samt till att ta hänsyn till gruppdynamik är anpassningen endast rekommenderad när antalet klasser gör basupplägget för svårt eller kostsamt att applicera.

Prissättning

Båda de skolriktade programmen följer samma prissättning, enligt nedan.
Vid bokning av båda programmen vid samma tillfälle, eller bokning av ett ytterligare program inom ett halvår från första tillfället, gäller halva priset för program 2 (upp till samma antal klasser som vid bokning av program 1). Detta gäller oavsett om programmen bokas med samma eller skilda upplägg (i.e. anpassat upplägg program 1, basupplägg program 2).

Pris:
Basversionen: 4000 kr för första klassen, därefter 2000 kr/klass.
Anpassat upplägg: 6000 kr för storgrupp 1 timme, 1000 kr/klasspass.
Vid flera storgrupper läggs 4000 kr till för storgrupp 2, därefter 3000 kr/storgrupp.

Prisexempel 1: Tre klasser
Basversion: 4000+2x2000 kr = 8000 kr för 3x2 timmar (=6 timmar), ca 2667 kr/klass
Anpassat: 6000+3x1000 kr = 9000 kr för 1 + 3x1 timme (=4 timmar), ca 3000 kr/klass

Prisexempel 2: Fyra klasser
Basversion: 4000+3x2000 kr = 10000 kr för 4x2 timmar (=8 timmar), 2500 kr/klass
Anpassat: 6000+4x1000 kr = 10000 kr för 1+4 timmar (=5 timmar), 2500 kr/klass

Prisexempel 3: Fem klasser
Basversion: 4000+4x2000 kr = 12000 kr för 5x2 timmar (=10 timmar), 2400 kr/klass
Anpassat: 6000+5x1000 kr = 11000 kr för 1+5 timmar (=6 timmar), 2200 kr/klass

Resetillägg:
För skolprogrammen tillkommer ersättning för resa och boende vid kostnader över 1000 kr vid bokning av 1-2 klasser.
Vid bokning av 3-4 klasser tillkommer sådan ersättning vid kostnader över 2000 kr.
Vid bokning av 5 eller fler klasser tillkommer sådan ersättning vid kostnader över 3000 kr.

(För PsykAll:s övriga föreläsningar/workshops tillkommer reseersättning för kostnader över 600 kr)