Föreläsningar
En av PsykAll:s grundläggande verksamheter sedan starten har varit välunderbyggda, pedagogiska och intresseväckande föreläsningar. Tidigt under företagets grundande togs ett stabilt grundutbud av föreläsningar fram, i syfte både att visa upp vart den huvudsakliga kompetensen ligger och att kunna ge en förutsägbarhet i prissättning och vad det är man bokar.
Sedan detta grundutbud togs fram har flera föreläsningar genomförts, ofta med specifika twister eller fokus utifrån sammanhanget, och det är inte längre hållbart eller översiktligt att presentera alla färdiga koncept. Här nedanför presenteras nu istället 6 korta exempel på föreläsningar som är förberedda och/eller som har genomförts tillsammans med olika samarbetspartners eller kunder.
Hör av dig via mailadressen kontakt@psykall.com om du har frågor om prissättning, andra föreläsningar, eller specifika bokningsförfrågningar!
Personlighet och social ångest
Hösten 2023 gavs denna föreläsning som en del av patientföreningen ÅSS Göteborgs terminsprogram. Fokus i materialet ligger på hur personlighetsdrag, främst utifrån “"Big-5” och nya personlighetsdiagnostiska modeller, interagerar med svårigheter kring social ångest. En del tid läggs också på konsekvenser i behandling. Som många av PsykAll:s föreläsningar är utgångspunkten i hög grad utifrån dimensionalitet i psykiatriskt arbete.
Prata sex i psykiatrin - En introduktion för vårdpersonal
Sexualitet är ett ämne som påverkar många, och där många har en åsikt. Samtidigt är det relativt känt att flera personer inom psykiatrin saknar kunskap, färdigheter eller vilja till att ta upp det inom ramen för vården. Den här föreläsningen vill bidra till en långsiktig lösning genom att kunskapsbaserat lyfta fram hur psykiatriska problem och sexualitet interagerar och påverkar varandra. Målet är att ta det längre än bara konstaterandet att “vi måste prata om det” genom att tydligt förankra kunskapen i forskning och behandling. En central del är också rent praktiska tips och träning på hur och när sexualrelaterad information kan inhämtas.
Normmedveten psykiatri/annat
I grundutbudet fanns från starten med en föreläsning om normmedvetenhet i psykiatrin, som tidigare tagits fram inom ramen för annat arbete inom öppenvårdspsykiatrin. Fokus ligger dels på förståelse för de psykologiska processer som påverkar oss i relation till normer och hur de potentiellt leder till fel i vården och bedömningar. Av särskild vikt lyfts också fram sätt att arbeta med att göra färre normstyrda misstag. En yrkesanpassad version av föreläsningen gavs hösten 2023 som en del av Region Dalarnas arbetsterapi-dagar.
Unified Protocol - Diagnosöverskridande KBT vid känslomässiga syndrom
Diagnosöverskridande behandlingar med bas i breda konstrukt eller överlappande symtom blir allt vanligare. En av de tidigaste och mest välkända är Unified Protocol, en diagnosöverskridande behandling med fokus på hur breda mönster i reaktioner underbygger flera olika diagnoser och samvarierande problem. Den här föreläsningen beskriver den grundläggande teorin bakom behandlingen, och går igenom dess viktigaste komponenter.
Missa inte att PsykAll också ger en mer ingående kurs i behandling med UP!
De nya personlighetsdiagnoserna
- En introduktion
Återkommande i verksamheten är ett framlyftande av de nya, dimensionella perspektiven inom psykiatrin. En orsak till detta är hur omfattande förändringarna är i diagnostiken av personlighetssyndrom när vården skiftar från ICD-10 till ICD-11 som diagnossystem. Många vårdgivare och beslutsfattare har dålig koll på vad detta faktiskt innebär. Den här föreläsningen togs fram för att ge en snabb introduktion till skillnaderna mellan det gamla och det nya, och det nya systemets konsekvenser för vården.
Tvångssyndrom och generaliserad ångest - Ett dimensionellt perspektiv
De flesta psykiatriska diagnoser har gemensamma drag och överlapp, men vissa står närmre varandra än andra. Det kan ibland skapa både förvirring och påverka behandlingsutfall negativt. Den här föreläsningen lyfter flera av de sätt på vilka tvångssyndrom och generaliserad ångest specifikt överlappar och interagerar, och relationen mellan dem som diagnoser och som symtom och underliggande sätt att fungera.
Föreläsningen togs fram hösten 2024, återigen som ett samarbete med patientföreningen ÅSS, och passar både intresserad allmänhet och behandlare som brottas med de här diagnoserna kliniskt.