Personlighet och bedömning av personlighetssyndrom enligt ICD-11

Resurs:
SIPS - ScreeningIntervju för PersonlighetsSyndrom

Ladda ned:
SIPS v.1.5.pdf

Vad:
SIPS är en semi-strukturerad screeningintervju vid bedömning av generella kriterier för personlighetssyndrom enligt ICD-11.

Verktyget är primärt byggt för att inhämta klinisk information, men erbjuder också möjlighet att skatta informationen för viss guidning i bedömningen. Sekundärt kan skattningar även göras enligt andra dimensionella modeller för psykiatrisk problematik, med fokus på Internalisering/Externalisering/Tankestörning (i linje med exempelvis HiTOP eller ASEBA-formulären) samt Överkontroll/Underkontroll av känslor. Observera dock att intervjun i nuläget saknar normering eller psykometrisk utvärdering av validitet och reliabilitet, varför det ska användas med försiktighet och slutbedömning bör ta hänsyn även till andra informationskällor.

Användning av SIPS förutsätter en viss klinisk kännedom om personlighetsdiagnostik enligt ICD-11.

Administrationstid beräknas till ca 45-60 minuter.

Varför:
En av de största förändringarna av psykiatrisk diagnostik vid övergången från ICD-10 till ICD-11 är en drastisk förändring av hur personlighetssyndrom presenteras. Från att ha bestått av 10 kategoriska syndrom med låg klinisk användbarhet bedöms i ICD-11 personlighetssyndrom i två steg. Det första steget innehåller en övergripande dimension av sänkt personlighetsfunktion inom områdena Självfunktion samt Interpersonell funktion, där man även tar hänsyn till hur problemen tar sig uttryck (“Manifestations”). I steg 2 kan man sedan specificera problemen utifrån kliniska problem inom områden motsvarande Big-5-modellen för personlighet vid normal funktion.

Eftersom att systemet är nytt saknas det fortfarande i hög grad verktyg för att formellt bedöma svårigheterna inom dessa områden. Särskilt det första steget har idag inga riktigt bra, strukturerade intervjuer eller skattningar med direkt anknytning till ICD-modellen.

En annan liknande intervju är exempelvis STiP-5, som finns tillgänglig på svenska. Intervjun har dock svaga psykometriska kvalitéer, är ganska krånglig, tar lång tid att genomföra och dokumentera, och är framförallt framtagen för bedömning av personlighetssyndrom enligt den alternativa modellen i DSM-5 (DSM-5-AMPD). Modellen liknar visserligen den i ICD-11, men har ändå skillnader att förhålla sig till.

Ytterligare en intervju är SCID-5-AMPD. Till skillnad från STiP-5 är denna dock inte översatt till svenska, och det svenska förlag som äger rättigheterna verkar inte ha några planer på att översätta intervjun. Liksom STiP-5 är detta också inriktat på bedömning för DSM-5-AMPD, inte ICD-11, och till skillnad från både STiP och SIPS är formuläret dyrt att köpa.

Syftet med att ta fram SIPS har därför varit att skapa en screeningintervju med direkt relation till kriterierna enligt ICD-11, som ska vara lätt att använda och dokumentera i svensk, klinisk kontext. Materialet uppdateras löpande utifrån inkommen feedback och kliniska erfarenheter.

Feedback och normering:
Har du feedback på intervjun? Eller är du kanske i en position där du har vilja och möjlighet att samarbeta kring en normering eller psykometrisk utvärdering? Hör i så fall gärna av dig via kontakt@psykall.com!