Kunskapssyn

Världen, universum, och allting, är komplext. Det är väldigt få saker som vi kan veta med en hundraprocentig säkerhet, och det mesta som vetenskapen presenterar är ungefärliga modeller och teorier som är menade att beskriva företeelser bättre än sina föregångare.

“Kunskap” är något som ständigt utvecklas och förändras. Psykologi, som på många sätt är en relativt ung vetenskap, är ett av de områden som utvecklas och förändras snabbast.

Så hur kan vi säga att vi vet något alls?

Evidens:
Enkelt sagt kan vi beskriva vetenskap som en process där olika teorier och modeller testas mot verkligheten. Varje teori kan ge upphov till förutsägelser, och om de förutsägelserna visar sig stämma är det en poäng för teorin. Om förutsägelsen inte stämmer så är det förmodligen något fel på teorin, och vi måste antingen omarbeta den, eller hitta på något helt nytt.

Evidens översätts ibland till “bevis”, men beskrivs kanske bättre som den samlade information om världen och företeelser som kan användas för att stödja eller argumentera emot en viss uppsättning teorier. Att PsykAll baserar sin verksamhet på en “evidensbaserad kunskapssyn” står därför för ambitionen att information, utbildning och egen praktik i så hög grad som möjligt ska vara i linje med de teorier som för tillfället bäst stöds i våra samlade observationer av världen.

Hälsosam osäkerhet:
Som den inledande texten antyder så är det såklart inte alltid så att vi vet allt. Ibland finns flera teorier som har stöd i den samlade kunskapen, och ibland gör även de bästa modellerna bara halvbra förutsägelser. Vissa gånger saknas helt förklaringar till sådant som kan observeras.

Sådana gånger kan evidensbaserad kunskapssyn betyda ett förhållningssätt av hälsosam osäkerhet. Att svara “man kan förklara det på sätt X eller sätt Y”, “den här modellen verkar ge en del av bilden, men inte hela”, eller “vi vet helt enkelt inte”, är ofta bättre än att knyta sig till ett svar som kanske inte stämmer. Det är viktigt att veta vad man inte vet.

Pragmatiskt förhållningssätt:
Allt vi tror oss veta är förmodligen helt fel. Teorier och modeller som verkar omöjliga att ifrågasätta vid en tidpunkt kommer förmodligen så småningom att ersättas av något annat. Vi kan aldrig vara helt säkra på att det som lärs ut idag stämmer helt imorgon. Men det kan inte betyda att vi ska lamslås helt i våra val.

En pragmatisk sanning är något som man förhåller sig till som sant för att det är det bästa tillgängliga alternativet just då. Det här är vägen ur den beslutsvånda som kan uppstå när vi inser att vi egentligen inte vet något fullt ut. Det är att förhålla sig till saker inte som absolut sanna, men som tillräckligt sanna.

Det kommer alltid att finnas en balansgång mellan att förhålla sig till en hälsosam osäkerhet och behovet av att göra den kunskap som vi ändå har användbar. För någon som arbetar med att förmedla psykologisk kunskap till allmänheten, så som PsykAll gör, kommer den balansgången att vara extra viktig eftersom att det inte alltid finns tid, utrymme eller möjlighet att på ett pedagogiskt och användbart sätt förmedla hela komplexiteten i ett område. Den balansgången behöver vara medveten, och så ärlig som möjligt.

Sammanfattning

Verksamheten som PsykAll bedriver är alltså sprungen ur en kunskapssyn som bygger på att vi måste göra så gott vi kan för att beskriva världen.

Vi vet inget med absolut säkerhet, men genom olika vetenskapliga processer där teorier och modeller testas mot verkligheten kan vi få en bild som är tillräckligt sann för att vara funktionell.

PsykAll;s mål är att så gott som möjligt representera aktuell kunskap inom psykologi, på ett sätt som blir förståeligt och praktiskt användbart.

Evidensbaserad kunskapssyn är en helt nödvändig ledstjärna för att kunna göra det.